• Novinky

        • 3D MODELOVANIE A 3D TLAČ NA NAŠEJ ŠKOLE
          • 3D MODELOVANIE A 3D TLAČ NA NAŠEJ ŠKOLE

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 3D MODELOVANIE A 3D TLAČ NA NAŠEJ ŠKOLE.

            Tento školský rok sa naši žiaci pustili do zaujímavého projektu v rámci technológie a informatiky. Využili online dizajnovú platformu Tinkercad, kde si vytvorili vlastné 3D modely kľúčeniek. Tento projekt im poskytol príležitosť naučiť sa základy 3D modelovania a rozvíjať svoje kreatívne a technické schopnosti.

            Po dokončení návrhov boli modely kľúčeniek vytlačené na školskej novozakúpenej 3D tlačiarni. Žiaci sledovali, ako sa ich digitálne návrhy postupne menia na hmatateľné objekty, čo bolo pre mnohých z nich fascinujúcim procesom. Tento praktický prístup im pomohol lepšie porozumieť technológii 3D tlače, ako aj zložitosti premeny návrhu z virtuálneho stavu do fyzickej podoby.

            Najväčšou odmenou pre našich žiakov bolo, keď si mohli svoje vlastnoručne navrhnuté kľúčenky odniesť domov. Okrem toho, že si odniesli domov peknú suvenírovú kľúčenku, získali cenné skúsenosti a zručnosti, ktoré môžu využiť v budúcich projektoch alebo dokonca vo svojej budúcej kariére. Tento projekt tak nebol len o výrobe predmetu, ale o celkovom obohatení a vzdelávaní žiakov v oblasti moderných technológií.

        • Zdravá výživa na hodine chémie
          • Zdravá výživa na hodine chémie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zdravá výživa na hodine chémie.

            V 9. ročníku sa uskutočnila netradičná hodina chémie, kde žiaci predstavili svoje projekty na tému zdravá výživa. Hodina bola oživená nielen poučnými prezentáciami, ale aj praktickými ukážkami zdravej stravy, ktoré sami žiaci pripravili.

            Niektorí študenti sa rozhodli svoje vedomosti o zdravej výžive prezentovať formou priamo zdravých pochúťok. Pripravili rôzne zdravé nátierky a muffiny, ktoré boli nielen chutné, ale aj vyrobené z kvalitných a zdravých surovín. Každá nátierka a muffin mali svoje špecifikácie, vrátane detailného zoznamu surovín a výživových hodnôt, čo pomáhalo ostatným žiakom lepšie pochopiť, ako jednotlivé ingrediencie prispievajú k zdraviu.

            Na druhej strane, niektorí žiaci sa zamerali na teoretické prezentácie. Ich projekty zahŕňali vysvetlenie vedeckých princípov za zdravými stravovacími návykmi a objasňovali, ako rôzne živiny ovplyvňujú ľudské telo. Použili pútavé vizuály, ako sú grafy a tabuľky, aby ilustrovali svoje body a udržali pozornosť svojich spolužiakov.

            Táto hodina tak poskytla žiakom nielen cenné vedomosti, ale aj praktické skúsenosti s prípravou a prezentovaním zdravých jedál, čo im umožnilo lepšie pochopiť význam zdravej výživy v každodennom živote.

        • Hodnotiaca správa – Triedne knižnice
          • Hodnotiaca správa – Triedne knižnice

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodnotiaca správa – Triedne knižnice.

                 Naša škola sa v tomto školskom roku 2023/2024 zapojila do projektu ,,Čítame pre radosť“, v rámci ktorého sme získali financie na knihy do triednych knižníc. Aj takýmto spôsobom chce Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR intenzívne rozvíjať čitateľskú gramotnosť žiakov a vypestovať v nich kladný vzťah ku čítaniu a ku knihám a to aj prostredníctvom aktivít s nimi. Veríme, že sa aj v dnešnej modernej digitálnej spoločnosti  stále väčší a väčší počet žiakov prikloní k čítaniu kníh, ktoré sú cennou súčasťou našej kultúry a túto svoju skúsenosť s nimi budú odovzdávať aj ďalej.

             

                                                                                                                                                                 Mgr. Mária Černá

        • Vráťme knihy do škôl
          • Vráťme knihy do škôl

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vráťme knihy do škôl.

            Aj žiaci z našej školy sa zapojili do súťaže Vráťme knihy do škôl. V celoslovenskej konkurencii obstáli viac než výborne. Súťaž mala motivovať k čítaniu aj písaniu príbehov a odhaliť všetky tajné zákutia fantázie žiakov.

            Dňa 24.apríla 2024 sme sa zúčastnili vyhodnotenia súťaže Vráťme knihy do škôl v Košiciach. Žiačka Aaliya Khan z 2.A vyhrala krásne 1. miesto v Košickom kraji v kategórii základných škôl. Okrem toho krásneho umiestnenia sme získali aj titul Najaktívnejšia škola v Košickom kraji a p. učiteľka Mgr. Radvanová získala cenu Knižného anjela.

        • Deň narcisov 2024 - 18.4.2024
          • Deň narcisov 2024 - 18.4.2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,
             

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.

        • Zážitkové učenie na hodine fyziky
          • Zážitkové učenie na hodine fyziky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zážitkové učenie na hodine fyziky.

            Pre šiestakov môže byť učenie o hustote látok zábavné a zaujímavé, ak je prezentované formou zážitkov a interaktívnych aktivít. Zážitkové učenie je skvelý spôsob, ako zapojiť študentov do učebného procesu a urobiť hodinu fyziky zaujímavou a interaktívnou.

            Experimentovali sme s objemom a hustotou. Pripravili sme rôzne predmety s rôznymi objemami a hmotnosťami (plast, drevo, guma, železo). Žiaci dané predmety vážili a merali ich objem pomocou odmerných valcov. Zo získaných údajov sme nakoniec dopočítali hustotu daných predmetov.

            Tieto aktivity nielenže umožňujú študentom objavovať a experimentovať s konceptom hustoty, ale aj ich angažujú a umožňujú im pochopiť tento koncept zábavným a zaujímavým spôsobom, zapájajú študentov a umožňujú im skúmať a objavovať svet fyziky okolo seba.